Венерология

Хламидиална инфекция

Въведение

Хламидиалната полово-предавана инфекция (ХППИ) е една от най-разпространените болести, предавани по полов път, която при мъжете се проявява главно като уретрит, а при жените – като цервицит и ендометрит.

Сифилис

Въведение

Сифилис е рядко срещана в наши дни и лечима полово-предавана инфекция. В миналото е предизвиквал епидемии и тежко боледуване със засягане не само на кожата и гениталната зона, а и на други органи и системи.

Генитален херпес

Въведение

Гениталният херпес е вирусно заболяване, което се предизвиква от Herpes simplex virus тип 1 или 2, който се предава между хората при сексуален или близък телесен контакт.

Бактериална вагиноза

Въведение

Бактериалната вагиноза е полимикробна инфекция на влагалището без възпалителен характер, при която нормалната флора от млечнокисели бактерии (Lactobacillus) се измества от анаеробни микроорганизми в по-големи от обичайните количества. 

Заразни молуски

Въведение

Вирусните молуски са доброкачествени образувания на кожата, които се появяват в резултат на развитието на вирусна кожна инфекция.

Лактобацилоза

Въведение

Лактобацилозата е състояние на женското влагалище, което се характеризира с прекомерно размножаване на млечнокиселите бактерии и промяна във формата им.

Баланит

Въведение

Баланитът e възпалително заболяване на мъжкия полов член, което обхваща само главичката. В случаите, при които възпалението обхване и покриващата тялото кожичка, се говори за баланопостит.

Уретрално течение

Въведение

Уретралното течение е изтичане на различен по цвят и консистенция секрет от пикочния канал. По-често то се среща при мъжете.