Венерология

Бактериална вагиноза

Бактериалната вагиноза е полимикробна инфекция на влагалището без възпалителен характер, при която нормалната флора от млечнокисели бактерии (Lactobacillus) се измества от анаеробни микроорганизми в по-големи от обичайните количества. Бактериалната вагиноза се среща поне еднократно в хода на сексуално-активния живот при 10% от жените в репродуктивна възраст.

Част 1

Причини за поява

Част 2

Как се проявява заболяването?

Част 3

Как се поставя диагнозата?

Част 4

Как се лекува?
Част 1

Какви са причините за поява на бактериална вагиноза?

Причините, отключващи развитието на бактериалната вагиноза все не са напълно изяснени. Смята се, че отношение към появата й имат половата активност, броя на сексуалните партньори, наличието на генитални инфекции, контрацептивни методи, имунен статус и др.

При поява на оплаквания при жените се установяват два основни фактора в микробиологичния баланс на влагалището – намаляване на броя на лактобацилите и увеличаване броя на анаеробните микроорганизми – Gardnerella vaginalis, Bacteroides и Mobiluncus. При почти всички жени с бактериална вагиноза, лактобацилите или липсват, или броят им е значително намален, а е възможно да се различават морфологично от нормалните лактобацили. Това води до промяна в киселинното равновесие на средата, което благоприятства размножаването на анаеробните микроорганизми Техните ензими разграждат белтъците във влагалищния секрет до полиамини с неприятна миризма на риба. В резултат на описаните микробиологични и биохимични промени се ускорява отпадането на епителните клетки във влагалището, към които са прикрепени анаеробните бактерии.

Част 2

Как се проявява заболяването?

Заболяването може да се прояви с разнообразни симптоми, но в почти половината от пациентките такива липсват (асимптоматично протичане). Основната проява е засиленото вагинално течение с непиятна миризма, описвана като „с миризма на риба“ и появяваща се често след полов контакт или менструация. Течението при бактериалната вагиноза е белезникаво-сивкаво на цвят, с пенест характер.

В случай, че бактериалната вагиноза се развива по време на бременност е  възможно да доведе до значителни усложнения – преждевременно раждане, повишен риск от инфекция и др. Ето защо навременната диагноза и лечение на всяко променено по вид влагалищно течение в хода на бременността са изключително важни за предотвратяване на усложненията на браманността.

Нелекуваната бактериална вагиноза е причина за редица усложнения в акушеро-гинекологичната практика, като например тазово-възпалителна болест, след-абортни и след-оперативни тазови инфекции, след-родови възпалителни заболявания на матката и др.

Част 3

Как се поставя диагнозата?

Поставянето на диагнозата се извършва след преглед от дермато-венеролог и диагностични тестове, които целят да установят микробиологичният баланс във влагалището. Най-често е необходимо да се направи микробиологично изследване, както и тестове за полово-предавани инфекции и анаеробни микроорганизми. Като правило при установяване на бактериална вагиноза, се осъществяват и тестове за полово-предаваните инфекции като гонорея, хламидиална полово-предавана инфекция, микоплазми и др. Често бактериалната вагиноза е проява на асимптоматичното носителство на болестите, предавани по полов път при жените.

Част 4

Как се лекува бактериалната вагиноза?

Лечението на бактериалната вагиноза зависи от тежестта на заболяването. При по-леките форми лечението се осъществява с локални средства – вагинални глобули или кремове. При по-силно проявено заболяване е възможно да се наложи локалното вагинално лечение да бъде комбинирано и със системно лечение с комбинация от препарати с анти-анаеробно действие и антибиотици.

Ценоразпис

ПРОЦЕДУРАЦЕНА*
Първичен преглед Лекар-дерматолог, с докторска степен по медицина65 лв.
Първичен извънреден Лекар-дерматолог, с докторска степен по медицина75 лв.
Вторичен преглед Лекар-дерматолог, с докторска степен по медицина40 лв.
Вторичен извънреден Лекар-дерматолог, с докторска степен по медицина45 лв.
Първичен преглед Лекар-дерматолог50 лв.
Първичен извънреден Лекар-дерматолог60 лв.
Вторичен преглед Лекар-дерматолог30 лв.
Вторичен извънреден Лекар-дерматолог35 лв.
Първичен преглед Лекар-специализант по дерматология40 лв.
Първичен извънреден Лекар-специализант по дерматология45 лв.
Вторичен преглед Лекар-специализант по дерматология20 лв.
Вторичен извънреден Лекар-специализант по дерматология25 лв.