Венерология

Баланит

Баланитът e възпалително заболяване на мъжкия полов член, което обхваща само главичката. В случаите, при които възпалението обхване и покриващата тялото кожичка, се говори за баланопостит. Състоянието се среща сравнително често, като се засягат предимно необрязаните мъже в полово активна възраст (между 25 и 45 години) и малки момчета, но практически може да се изяви при лица от всички възрасти.

Част 1

Причини за възникване на баланит

Част 2

Какви са оплакванията при баланит?

Част 3

Как се диагностицира баланит?

Част 4

Какво лечение се препоръчва при баланит?
Част 1

Какви са причините за възникване на баланит?

Фактори, които могат да провокират появата на баланит са фимоза, ниска лична хигиена, наличие на друга генитална инфекция.

Баланитите се делят на няколко вида, в зависимост от причината за появата им:

  • Инфекциозни – предизвикани от вируси, бактерии, микози
  • Неинфекциозни – алергични, травматични, токсични и др.
Част 2

Какви са оплакванията при баланит?

Пациентите с баланит най-често имат зачервяване и залющване в областта на главичката на члена, рядко е възможно да се получи леко степенно разраняване на лигавицата и кожата на члена с оформяне на различни по размер наранявания и бавно заздравяване. Възможно е баланит да се развие успоредно с уретрит. При него се наблюдава изтичане на секрет от уретрата, зацапвания на бельото сутрин, зачервяване на отвора на уретрата. Болката е с характер на парене при уриниране или при полов акт. Усещат се стрелкащи болки по хода на пикочния канал в периоди без уриниране. Пациентите имат постоянни позиви за уриниране, с усещане за недостатъчно изпразване на пикочния мехур.

В случаи на баланит, ако не се проведе лечение, е възможно по повърхността на главичката да се появят множество малки ранички, съпроводени с болка. Усложняването с бактериална инфекция може да доведе до възпаление на лимфните пътища и възли в съответната област.

Част 3

Как се диагностицира баланит?

За поставяне на точната диагноза е много важно да се вземе секрет от главичката на члена и от  отвора на уретрата. Това от една страна дава възможност за установяване на точния причинител на възпалението, както и за установяване на неговата антибиотичната чувствителност. 

Част 4

Какво лечение се препоръчва при баланит?

Лечението на баланита е в зависимост от причината, която го е предизвикала. При наличие на гъбична или бактериална инфекция е необходимо тя да бъде лекувана. Най-често за лечение на заболяването се прилагат системни или локални противогъбични и антибактериални препарати.

При установяване на фимоза е добре да се оцени състоянието и да се обмисли евентуална циркумсцизия (оперативно премахване на срасналата кожа). При подозиране на алергична причина е добре да се отстранят евентуалните дразнители и да се лекува острото състояние. Прилага се и симптоматично лечение – болкоуспокояващи, витамини, нестероидни противовъзпалителни средства.

По време на лечението пациентът не трябва да има полова активност. Добрата хигиена е от изключително важно значение за поддържане състоянието на лигавицата и кожата в областта на члена.