Венерология

Генитален херпес

Гениталният херпес е вирусно заболяване, което се предизвиква от Herpes simplex virus тип 1 или 2, който се предава между хората при сексуален или близък телесен контакт.

Част 1

Въведение

Гениталният херпес е вирусно заболяване, което се предизвиква от Herpes simplex virus тип 1 или 2, който се предава между хората при сексуален или близък телесен контакт. Предизвиква мехурчести обриви по кожата в гениталната област и склонност да рецидивират през различно-продължителни интервали от време.

Гениталният херпес е една от най-често срещаните вирусни полово-предавани инфекции при човека през последните десетилетия. Смята се, че над 45-50% от хората в полово-активна възраст са инфектирани с вируса на гениталния херпес, но не всички имат прояви на заболяването. Честотата на заразяване е пряко свързана със сексуалната активност.

Част 2

Какво причинява гениталният херпес?

Вирусът на херпес симплекс е ДНК вирус, който спада към α-херпесните вируси от семейство Herpesviridae. Различават се два различни щама – Herpes simplex тип 1(HSV-1), който обичайно е причинител на херпес в областта на устните и назолабиалната област. През последните години поради разнообразяването и типа на сексуалните контакти и широко практикувания орален секс, инфекцията с HSV-1 добива все по-голямо значение. Herpes simplex virus тип 2 (HSV-2) предизвиква заболяване с локализация върху кожата и лигавиците на половите органи и зоната около тях.

Част 3

Как става предаването на инфекцията?

Заразяването се осъществява по полов и по-рядко по контактен път. Най-често заразяването с вирусът на гениталният херпес става при сексуален или близък интимен контакт с партньор с активна инфекция (с наличие на зачервяване и мехурчета). Особено заразна е течността от мехурите, а наличието на рани или драскотини улеснява пренасянето на инфекцията. Доказано е обаче, че заразяване може да се получи и при контакт с носител на вируса, който няма прояви на заболяването. Това става възможно през т.нар период на размножаване на вируса на повърхността на кожата преди развитие на клиничните прояви. Тогава вирусните частици в засегнатата област постепенно започват да се увеличават, а все още не са се развили характерните оплаквания. Това увеличава риска от заразяване с инфекция, поради факта, че човек е с намалена предпазливост, поради видимо непроменените генитални зони на партньора. Важно от практическа гледна точка е да се знае, че херпеса в областта на устните и лицето  може да се пренесе в половата област на партньора при орален сексуален акт. При допир или разчесване херпес вирусната инфекция може да се пренесе от една към друга част на собственото тяло с ръцете или при използване на обща кърпа за двете области. Така е възможно човек да пренесе херпеса и от устните си в собствената си генитална област и този процес се нарича „автоинокулация”. Заразяването от тоалетни чинии и мивки не се приема като реален начин за разпространение на херпес вирусната инфекция, тъй като вируса е неустойчив във външната среда.

Възможно е предаването на херпесната инфекция да стане и от майката на новороденото в хода на раждането.

Част 4

Какви са проявите на заболяването?

Инфекцията с HSV протича пристъпно с различна честота на рецидивите. Като правило първия пристъп на заболяването протича по-тежко и с времето проявите стават по-леки. Най-честите прояви на инфекцията са поява на сгрупирани мехурчета върху зачервена кожа или лигавица. Зоната е болезнена и пареща. При тежко протичане е възможно освен промените по кожата, да се наблюдава и умерено влошаване на общото състояние – повишаване на температурата, отпадналост, болки при уриниране, болки по мускули и стави, увеличени лимфни възли. Степента на тези общи оплаквания е различна и зависи от състоянието на имунната система.

Установено е, че ако инфекцията с HSV-2 протича при човек, който вече е бил инфектиран с HSV-1, т.е. имал е херпес на устните, то първичната инфекция с генитален херпес може да протече значително по-леко.

Най-често при мъжете обрива се появява по главичката на члена, кожичката и тялото на пениса. При жени се появява по вулвата, големите или малки лабии, но може да се появи по перинеума, седалището или вътре във влагалището и по шийката на матката, като по този начин остава скрито за боледуващия и преглеждащия го лекар. 

Част 5

Възможни ли са усложнения в резултат на гениталния херпес?

В резултат на развитие на генитален херпес е възможно да се появят и някои усложнения:

  • Наслагването на бактериална инфекция;
  • Възпаление на пикочния канал от вирусната инфекция, съпроводено с парене, болки и трудност при уриниране;
  • Възпаление на аналната зона и аналния канал, свързано с болка и течение от ректума и болка, свързана с увреждане на нерва от вируса на херпеса;
  • Разпространение на обрива при хора с тежко увредена имунна система;
  • Херпес по време на бременност – херпесната инфекция не се отразява върху възможността на жената да забременее. Ако херпесът се появи в първите месеци на бременността риска от засягане на плода е минимален, но всеки случай трябва да се преценява от специалист за да се оцени необходимостта от започване на лечение;
  • Пренасяне на инфекцията на новороденото –наличието на активен херпес при майката по време на самото раждане може да доведе до инфектиране на новороденото. Ето защо ако знаете, че сте носител на херпесен вирус и сте бременна е добре да предупредите своя акушер-гинеколог, който ще предвиди всички възможни рискове.
Част 6

Как се поставя диагнозата?

Поставянето на диагнозата генитален херпес става най-вече въз основа на клиничния преглед от лекар. Ето защо е важно, когато не сте сигурни дали имате херпес да е консултирате с лекар, а не да направите множество скъпи изследвания. Лабораторните изследвания безспорно имат своето място в диагностиката на гениталния херпес, но най-вече в случаите, когато проявите не са напълно убедителни, че се касае за херпес. Тогава е възможно да се вземе материал от раничките, в който да се търси директно вируса, причиняващ заболяването. В редки случаи и възможно да се направи и кръвен тест за доказване на антитела спрямо вируса.

Част 7

Как се лекува заболяването?

В съвременната медицинска наука и практика не съществува медикамент, който да унищожи вируса на гениталния херпес, когато той веднъж е попаднал в организма. Въпреки това при всеки пристъп лекарите ще Ви препоръчват да провеждате лечение с противовирусни средства, които от една страна намаляват честотата на следващите пристъпи, а от друга намаляват тежестта на самия пристъп. Най-често прилаганите медикаменти за лечение на генитален  херпес са ацикловир или валцикловир. Прилагат се както под формата на таблети, така и локално като крем. При особено тежките случаи е възможно медикаментите да се приложат и венозно. За повишаване на защитните сили на организма и за подпомагане на имунната система могат да се дадат и имуностимулиращи средства. Антибиотици се назначават само ако има данни за допълнителна бактериална инфекция.

Ценоразпис

ПРОЦЕДУРАЦЕНА*
Първичен преглед Лекар-дерматолог, с докторска степен по медицина65 лв.
Първичен извънреден Лекар-дерматолог, с докторска степен по медицина75 лв.
Вторичен преглед Лекар-дерматолог, с докторска степен по медицина40 лв.
Вторичен извънреден Лекар-дерматолог, с докторска степен по медицина45 лв.
Първичен преглед Лекар-дерматолог50 лв.
Първичен извънреден Лекар-дерматолог60 лв.
Вторичен преглед Лекар-дерматолог30 лв.
Вторичен извънреден Лекар-дерматолог35 лв.
Първичен преглед Лекар-специализант по дерматология40 лв.
Първичен извънреден Лекар-специализант по дерматология45 лв.
Вторичен преглед Лекар-специализант по дерматология20 лв.
Вторичен извънреден Лекар-специализант по дерматология25 лв.