Венерология

Заразни молуски

Вирусните молуски са доброкачествени образувания на кожата, които се появяват в резултат на развитието на вирусна кожна инфекция.

Част 1

Въведение

Вирусните молуски, известни още като „заразни молуски“ са доброкачествени образувания на кожата, които се появяват в резултат на развитието на вирусна кожна инфекция. Отличава се с поява на  характерни кожни образувания, които се развиват без съпътстващи субективни оплавания. Най-често измененията при възрастни хора се развиват в областта на външните полови органи. Предизвикват се от Molluscum contagiosum virus, който е ДНК-вирус.

Част 2

Как се пренася заболяването?

Предаването на инфекцията се осъществява от човек на човек, а инкубационния период е от часове до 7 седмици. Инфекцията е с доброкачествен ход и има склонност към самоограничаване, т.е. възможно е и спонтанното им изчезване без провеждане на лечение. Заболяването е характерно за хора в сексуално активна възраст и се развива като полово-предавана инфекция. Другата честа проява на инфекцията е в детска възраст, когато обаче се наблюдава предимно върху кожата на шията, ръцете и краката и изключително рядко тогава засяга гениталната област. В този период от живота на човек той няма характерния сексуален механизъм на пренасяне.

Изложени на риск от развитие на инфекцията са следните групи пациенти:

  • деца на възраст между 1 и 10 години
  • хората, живеещи в райони с тропически климат
  • лица със значителен спад в индивидуалната имунологична резистентност при хронични заболявания или състояния като ХИВ инфекция, трансплантация на органи, химиотерапия, лъчетерапия
  • лица с атопичен дерматит
  • спортисти, изложени на пряк контакт кожа в кожа
Част 3

Как се предава заболяването?

При децата в ранна възраст заразяването се осъществява по време на битов социален контакт (например игра) с другите деца. При възрастните хора най-често инфектирането с вируса на заразните молуски става по полов път. Възможно е предаването на вируса и чрез предмети като напр. кърпи и дрехи, които са били в контакт с инфектирана кожа.

Част 4

Какви са проявите на заболяването?

Клинично заболяването се характеризира с поява на малки мехурчета или възелчета, които са изолирани или групирани и имат характерно централно хлътване. Те имат различна големина, но обикновено са с размер на просено или лещено зърно, намират се над повърхността на кожата и могат да обхванат всяка част от тялото. Цветът им най-често е еднакъв с цвета на околната кожа, но е възможно да са розови или кафеникави. Болестните изменения не винаги се съпътстват със сърбеж. При разчесване е възможно да се инфектират. Най-често характерните кожни обриви при възрастните се разполагат в областта на външните гениталии, по бедрата, седалището, в областта на слабините и в долната част на корема. По-рядко могат да се наблюдават в областта на ануса. При децата кожните изменения най-често се намират по шията, лицето и ръцете.

Част 5

Как се поставя диагноза?

Диагнозата се поставя въз основа на характерния вид на кожните обриви, т.е. само чрез преглед. При съмнения за потвърждаване на диагнозата се препоръчва отстраняване на повърхностния слой или кожна биопсия.

Част 6

Как се лекува заболяването?

Независимо че заболяването има естествена склонност към самоограничаване и самоизлекуване, е желателно провеждането на лечение при установяването на молуски върху повърхността на кожата. Това лечение намалява риска от предаване на болестта на сексуалните партньори, както и от разпространението на молуските върху други кожни зони.

Молуските могат да бъдат отстранени чрез няколко метода:

  • криотерапия
  • кюретаж
  • чрез използване на химически агенти, което води до разрушаването им – лекарства за намазване върху кожата;
  • лазерна терапия
  • общо лечение с цел повишаване на имунитета

При наличие на вторична бактериална инфекция върху вече появилите се молуски е уместно приложение на антибиотици в подходяща доза и продължителност. Заболяването показва склонност към рецидивиране и често след отстраняването на кожните лезии на тяхно място се появяват нови.

В случай, че установите, че имате заразни молуски е добре да информирате партньора си. Важно е той/тя да се консултира със специалист-дерматолог и при необходимост да проведе препоръчаното лечение. В случай, че само един от партньорите проведе лечение е възможно след успешното му завършване той повторно да бъде инфектиран от нелекувания си партньор. Задължително уведомете вашия лекар в случай, че сте бременна или планирате бременност, тъй като някои от методите на лечение могат да предизвикат нарушения в нормалното протичане на бременността.

Ценоразпис

ПРОЦЕДУРАЦЕНА*
Първичен преглед Лекар-дерматолог, с докторска степен по медицина65 лв.
Първичен извънреден Лекар-дерматолог, с докторска степен по медицина75 лв.
Вторичен преглед Лекар-дерматолог, с докторска степен по медицина40 лв.
Вторичен извънреден Лекар-дерматолог, с докторска степен по медицина45 лв.
Първичен преглед Лекар-дерматолог50 лв.
Първичен извънреден Лекар-дерматолог60 лв.
Вторичен преглед Лекар-дерматолог30 лв.
Вторичен извънреден Лекар-дерматолог35 лв.
Първичен преглед Лекар-специализант по дерматология40 лв.
Първичен извънреден Лекар-специализант по дерматология45 лв.
Вторичен преглед Лекар-специализант по дерматология20 лв.
Вторичен извънреден Лекар-специализант по дерматология25 лв.