Венерология

Лактобацилоза

Лактобацилозата е състояние на женското влагалище, което се характеризира с прекомерно размножаване на млечнокиселите бактерии и промяна във формата им.

Част 1

Същност на лактобацилозата

Част 2

Каква е причината?

Част 3

Какви са оплакванията?

Част 4

Как се поставя диагноза?

Част 5

Какво е лечението?
Част 1

Същност на лактобацилозата

Влагалището на жената се характеризира с балансирано съжителство на микроорганизми от различен тип. Това гарантира равновесното му състояние и защита от различни болестотворни бактерии, вируси и гъбички. Нормално вагиналната флора е представена от аеробни и анаербни бактерии. Лактобацилите са аеробни микроорганизми, поддържащи ниско рН на влагалищното съдържимо, потискайки развитието на анаеробната флора. Лактобацилозата, наречена още “Лактобацилус вагиноза” е състояние на женското влагалище, което се характеризира с прекомерно размножаване на млечнокиселите бактерии и промяна във формата им – стават по-дълги. Състоянието се на наблюдава при около 15% от жените със засилено влагалищно течение. Оплакванията при това състояние наподобяват гъбична (кандида) инфекция.

Част 2

Каква е причината за вагинална лактобацилоза?

Причината за поява на състоянието не е напълно изяснена, но се смята, че основно значение за  появата му има честото прилагане на различни средства за локална вагинална терапия. Счита се, че жените със захарен диабет имат повишен риск от развитие на лактобацилоза. Повишените нива на кръвната захар са основен фактор, който променя биохимичния баланс на влагалището и улеснява размножаване то на лактобацилите в него.

Част 3

Какви са оплакванията при лактобацилоза?

Оплакванията на жените с лактобацилоза наподобяват твърде много тези при вагинална кандидоза. Те са свързани с поява на белезникаво млечно-подобно вагинално течение, генитален сърбеж и дразнене, сексуалните контакти са неприятни и дори болезнени.

Част 4

Как се поставя диагноза?

Установяването на заболяването става чрез микроскопско изследване, при което се откриват множество лактобацили, при свързването на които се оформят дълги фини нишки. Причината за тази трансформация на бактериите е неизвестна. Пациентите често съобщават за скорошни епизоди на вагиноза или за случаи на провеждана противогъбична терапия.

Лактобацилозата трябва да се разграничава от кандидоза, бактериална вагиноза и цитолитична вагиноза.

Част 5

Какво е лечението?

Лечението на лактобацилозата се осъществява с антибиотични средства, като може да става както с таблетки, така и с вагинални кремове или таблетки. Лактобацилозата не е полово-предавана инфекция и съответно не изисква изследване и лечение при сексуалния партньор.