Венерология

Хламидиална инфекция

Хламидиалната полово-предавана инфекция (ХППИ) е една от най-разпространените болести, предавани по полов път, която при мъжете се проявява главно като уретрит, а при жените – като цервицит и ендометрит.

Част 1

Въведение

Хламидиалната полово-предавана инфекция (ХППИ) е една от най-разпространените болести, предавани по полов път, която при мъжете се проявява главно като уретрит (възпаление на пикочния канал), а при жените – като цервицит (възпаление на маточната шийка) и ендометрит (възпаление на матката). Усложнения на заболяването могат да бъдат както тазово-възпалителна болест (възпаление на вътрешните части на таза), така и ектопична бременност (бременност извън матката), стерилитет (невъзможност за зачеване) и предаване на инфекцията на плода по време на раждането.

Част 2

Каква е причината за развитие на заболяването?

Заболяването се причинява от бактерия, наречена Chlamydia trachomatis. Това е втората по честота полово-предавана инфекция сред хората в сексуално-активна възраст. Относително дългият инкубационен период и безсимптомното носителство са причина за големия брой носители на инфекцията и процент заболели.

Част 3

Какви са проявите на ХППИ?

Протичането на ХППИ е твърде разнообразно и нетипично.

При мъжете, най-честата проява е възпалението на пикочния канал, известна като уретрит (подостро или остро развиващ се). Той се проявява обичайно със слаба, гноевидна или слузеста секреция от пикочния канал, най-често сутрин. Течението често е съпроводено от болка, парене или дразнене при уриниране.  Асимптомното носителство на болестта се среща в 15-20% от инфектираните, без наличие на каквато и да е обективна или субективна проява. Усложненията при мъжа са най-често в резултат на нелекуван или неправилно лекуван уретрит. Те могат да се проявят като възпаление на простатата (простатит), на главичката на половия член (баланит), стерилитет, възпаление на окото (конюктивит), както и ставни засягания под формата на артрит.

При жените, независимо от липсата на специфични прояви, ХППИ може да засегне на практика всеки отдел на гениталната система и може да доведе до тежки усложнения. Най-честата проява на инфекцията е изолираното влагалищно течение. Само в 10% от случаите се наблюдават оплаквания от сърбеж, парене и болка при сексуален контакт. Усложненията при жената се развиват при хронично и ненавреме диагностицирано заболяване, което води до  възпаление на всички органи в малкия таз (тазово-възпалителна болест). Като резултат от това може да се достигне до стерилитет или ектопична бременност (бременност, извън матката – в  маточните тръби или коремната кухина.

Възможно е заболяването да се развие и при новородени деца, в резултат на предаване на инфекцията от инфектирана и нелекувана майка към детето по време на акта на раждане. Проявява се като едностранен конюктивит (възпаление на очната лигавица) между 4.-14. ден след раждането, рино-фарингит (възпаление на горните-дихателни пътища) или пневмония.

Част 4

Как се поставя диагнозата ХППИ?

Поставянето на диагнозата ХППИ става чрез преглед, правилно събрана информация от пациента, информация за боледуване при сексуалните партньори и извършване на лабораторни изследвания. Съществуват два вида лабораторни тестове: директни – те откриват причинителя Chlamydia trachomatis в материал от гениталната система (урина, клетки от пикочния канал или влагалищен секрет). Втората група тестове са индиректни – те намират в кръвта на инфектирания човек антитела, образувания спрямо причинителя на болестта. При ХППИ кръвните серологични тестове не са приложими за установяване на активна инфекция.

Част 5

Как се лекува хламидиалната инфекция?

Лечението на хламидиалната инфекция и при двата пола се осъществява с антибиотици, като вида на медикамента и продължителността на лечението зависят от състоянието на заразения човек. Подобно на другите полово-предавани инфекции, за постигане на максимален ефект е необходимо едновременното лечение на всички партньори. При установяване на ХППИ е важно да се направят тестове и за другите полово-предавани болести, тъй като често те протичат успоредно.

Част 6

Как може да се предотврати инфектирането с ХППИ?

Най-сигурният начин за предпазване от инфектиране с ХППИ е използването на презерватив. Използвайте презерватив при всеки сексуален контакт. Важно е презервативът да се постави в началото на сексуалния контакт преди какъвто и да било контакт с влагалището или ануса, както и да се свали едва след завършването му. Само по този начин ще предпазите както себе си, така и партньора си.

Важно е да помните, че презервативите не осигуряват пълна защита от ППИ. Ако ви бъде поставена диагноза ХППИ или друга ППИ е важно да информирате сексуалните си партньори, за да се изследват и проведат лечение.

Ценоразпис

ПРОЦЕДУРАЦЕНА*
Първичен преглед Лекар-дерматолог, с докторска степен по медицина65 лв.
Първичен извънреден Лекар-дерматолог, с докторска степен по медицина75 лв.
Вторичен преглед Лекар-дерматолог, с докторска степен по медицина40 лв.
Вторичен извънреден Лекар-дерматолог, с докторска степен по медицина45 лв.
Първичен преглед Лекар-дерматолог50 лв.
Първичен извънреден Лекар-дерматолог60 лв.
Вторичен преглед Лекар-дерматолог30 лв.
Вторичен извънреден Лекар-дерматолог35 лв.
Първичен преглед Лекар-специализант по дерматология40 лв.
Първичен извънреден Лекар-специализант по дерматология45 лв.
Вторичен преглед Лекар-специализант по дерматология20 лв.
Вторичен извънреден Лекар-специализант по дерматология25 лв.