Детска дерматология

Себореен дерматит

Себорейният дерматит е едно от най-често срещаните заболявания на кожата, което засяга хора от всички възрастови групи. Болестта има хроничен ход и чести рецидиви, които зависят от сезона, използваните козметични средства, стреса и др.

Част 1

Честота на заболяването

Част 2

Причини за поява

Част 3

Прояви на заболяването

Част 4

Терапия и грижа за кожата
Част 1

Честота на заболяването

Себорейният дерматит е едно от често срещаните заболявания на скалпа, чиято честота варира между  3 и 5%. Смята се, че разпространението на леките форми на себорейния дерматит достига до 15-20% сред популацията. Заболяването засяга по-често мъжете, отколкото жените. Може да се развие в ранна детска възраст като началото на заболяването е най-често около 3-тия месец

Част 2

Причини за поява

Съществуват няколко фактора, които имат значение за развитието на себорейния дерматит.  Генетичният фактор има значение и определя по-високата честота на развитие на заболяването в някои фамилии. При хората, развиващи себореен дерматит се отчита повишена продукция на себум от мастните жлези и колонизирането на кожата с Malassezia furfur. Тези фактори се наблюдават на фона на промененият имунен отговор и активирането на системата на комплемента. Гъбичният причинител Malassezia furfur активира каскадата на възпалението и води до зачервяване, залющване и сърбеж.

Друг важен фактор за активиране на себорейния дерматит е нивото на емоционалният стрес, а също така и промените във факторите на околната среда – температура и влажността на въздуха, смяната на сезоните и различни травми на кожата.

Доказана е взаимовръзка на дерматита и с други заболявания като болест на Паркинсон, заболявания на имунната система и др. които могат да отключат по-тежко протичане на себореен дерматит. Себорейният дерматит може да се развие и в резултат на терапия с някои медикаменти –  chlorpromazine, cimetidine, препарати, съдржащи златни соли, griseofulvin, haloperidol, interferon alfa, литиеви медикаменти, methyldopa, фенотиазини, псоралени, stanozolol и др.

Изключително тежко протичане се наблюдава при хора с онкологични заболявания, на таргетна терапия. Реакцията е дозозависима и много често появата й се отчита като необходим критерий за ефект от приложеното противотуморно лечение.

Част 3

Прояви на заболяването

Себорейният дерматит се характеризира с поява на зачервяване, залющване, сърбеж и парене по кожата на т.нар. себорейни области (зоните, богати на мастни жлези). Заболяването е с хроничен ход, с редуване на периоди на активност с такива без оплаквания (ремисии). Активността на болестта се засилва през зимните месеци на годината и в началото на пролетта, с ремисии през летните месеци.

Заболяването има характерни особености и според възрастта, в която се развива. В детска възраст себорейният дерматит има някои специфики. Наблюдава се често както при пеленачета, така и при подрастващи деца, а активността му в тази възраст се асоциира с колонизация на проблемните области с Candida albicans и Malassezia furfur.

Специфично е, че се развива по-рано от атопичния дерматит с начални прояви през първите три месеца от живота на детето. Наблюдават се обширни мазни жълтеникави люспи по глава, чело, вежди и нос, което се означава като горен тип себореен дерматит. Нерядко промените по скалпа се означават като „млечни кори“. В случаите, когато кожните промени са в областта на седалището, ингвиналните гънки и около пъпа се говори за долен тип себореен дерматит. Макар и рядко в бебешка възраст е възможно характерните за заболяването петна да се слеят и обхванат голяма част от кожната повърхност и да обхванат цялото тяло. Това състояние се характеризира с влошено общо състояние, висока температура, развитие на пневмония, отит, диария и др. Заболяването може да продължи да се активира периодично и в по-късно през детската възраст.

Част 4

Терапия и грижа за кожата

Голяма част от дерматолозите приемат себорейния дерматит като състояние на кожата, а не като болест. По тази причина, често обясняваме на пациентите си как да се  грижат за кожата си, за да могат да намалят честотата на пристъпите и да удължат периодите на ремисия.

При кърмачета в болшинството от случаите се препоръчва измиване на главата с мек и подходящ за млечни кори шампоан, което води до пълно отзвучаване на проблема. При неповлияване, засегнатите участъци могат да се третират със слаби кортикостероидни кремове и лосиони, локални противогъбични средства като кетоконазол и др. При долен тип себореен дерматит терапията е аналогична, като не трябва да се допуска кожата да остава прекалено влажна, тъй като това дава възможност за размножаване на Candida albicans върху кожата. При често обостряне на заболяването е добре да се направи консултация с дерматолог, тъй като е възможно под маската на себореен дерматит да останат неразпознати някои други заболявания на кожата в тази област.

Ценоразпис

ПРОЦЕДУРАЦЕНА*
Първичен преглед Лекар-дерматолог, с докторска степен по медицина65 лв.
Първичен извънреден Лекар-дерматолог, с докторска степен по медицина75 лв.
Вторичен преглед Лекар-дерматолог, с докторска степен по медицина40 лв.
Вторичен извънреден Лекар-дерматолог, с докторска степен по медицина45 лв.
Първичен преглед Лекар-дерматолог50 лв.
Първичен извънреден Лекар-дерматолог60 лв.
Вторичен преглед Лекар-дерматолог30 лв.
Вторичен извънреден Лекар-дерматолог35 лв.
Първичен преглед Лекар-специализант по дерматология40 лв.
Първичен извънреден Лекар-специализант по дерматология45 лв.
Вторичен преглед Лекар-специализант по дерматология20 лв.
Вторичен извънреден Лекар-специализант по дерматология25 лв.