Обща дерматология

Акне

Акнето обичайно се приема като признак на съзряване и неизменна част от младежките години. Често родителите и близките на младите хора с акне се обединяват около тезата: „Спокойно , ще мине“... И докато чакаме пъпките да си отидат и кожата да спре да се омазнява - лицето остава покрито с множество белези, петна и неравности. Несъмнено, акнето е заболяване, което нарушава значително качеството на живот и това налага включването на медицинска помощ още в ранните етапи от заболяването.

Част 1

Същност на акнето

Част 2

Разпространение на проблема

Част 3

Причини за поява

Част 4

Прояви и видове акне

Част 5

Терапия и грижа за кожата
Част 1

Същност на акнето

Акнето е мултифакторно заболяване, зависимо от непрекъснато променящите се нива на андрогените и обикновено започва в пубертета. Появява се в зони, богати на мастни жлези, като лицето, деколтето, гърба, раменете. Характеризира се с развитието на комедони (известни още като черни и бели точки), папули и пустули – изменения по кожата, свързани със значително възпаление.

Проявите на акне варират в широки граници – от леко комедононно акне, със или без възпалителни лезии, до агресивно-протичащо и внезапно появяващо се тежко акне с дълбоки възли, а в някои случаи асоциирани с със системни прояви.

Част 2

Разпространение на проблема

Заболяването е едно от най-честите в детска и младежка възраст, а през последните 7-10 години непрекъснато се увеличават случаите на акне сред хора на възраст между 30 и 50. По-често акне се наблюдава в икономически-развитите страни, като се смята, че това зависи в много голяма степен от начина на хранене и условията на живот в тях. Протича по-тежко при момчета и по-рядко засяга азиатци и чернокожи.

Част 3

Причини за поява

Акнето е възпалително заболяване на космено-мастните фоликули, което зависи от нивата на мъжките полови хормони в тялото на човек. Има четири първични фактора, които обясняват появата на акнеичните лезии:

1. Увеличено производство на себум от мастните жлези,

2. Промяна в процеса на кератинизация,

3. Колонизация на космено-мастните фоликули с бактерии от вида Propionibacterium acnes

4. Активиране на процес на възпаление

Когато говорим за участието на различни бактериални причинители във възникването на дерматологичните заболявания, човек често остава с погрешното впечатление, че именно те са причина за появата на болестта. Важно е да се знае, че акнето НЕ Е инфекциозно заболяване! Наблюдаваните възпалителни пустули не са форма на бактериална инфекция на кожата. Бактериите чрез своите ензими разграждат манините в кожата, което води до асептично възпаление. Именно по тази причина, една от основните цели на терапията за акне е да се намали бактериалната популация в космено-мастните фоликули, за да намалее степента на възпаление.

Съществено значение за възникването на заболяването имат и половите хормони, като тестостерон (DHT) и тези на надбъбречната жлеза. Мастните жлези имат андрогенни рецептори и именно по тази причина заболяването е пряко свързано с нивата на хормоните на пациента. Все по-често като един от свързаните с акне в късна възраст или трудно повлияващо се от локална терапия акне се разглежда и поликистозата на яйчниците и персистиращо жълто тяло. Последните години все по-често наблюдаваме акне при млади момчета и мъже, които тренират активно или са бодибилдъри. Те споделят за прием на хормони, стероиди или други добавки, които много често водят до развитие на обриви по лицето, деколтето и гърба.

Част 4

Прояви на заболяването и видове акне

Акне при новородени

Изключително често в първите седмици след раждането могат да бъдат наблюдавани активни възпалителни промени по кожата на бебетата, които твърде много наподобяват акне-обривите по кожата на големите деца. Те са в резултат на преминалите хормони от майката, при кърмене на пеленачетата. Тези изменения често тревожат родителите, но са напълно безобидни. Счита се, че дори оставени без лечение, те преминават в рамките на 2-3 месеца след появата им. Характерни са само за първите някого месеца от живота на детето. При поява на подобни обриви е важно да се направи консултация с дерматолог, тъй като подобни обриви в бебешка възраст може да предизвика и инфекцията с Malassezia furfur, както и някои други по-редки дерматологични заболявания.

Акне вулгарис

Това е най-честата форма на акне, която се характеризира с формиране на отворени и затворени комедони (бели и черни точки). Най-често засяга лицето (нос, средна част на лице, чело), по-рядко деколте, рамене и гръб. Рядко се наблюдават възпалителни лезии като папули, пустули, нодули и абсцеси. Засяга най-често възрастта на подрастващите – започва на –  10-14 години и е активно няколко години.

Папуло-пустулозно акне

Заболяването протича по-тежко и се характеризира с развитие на по-малко на брой, но по-дълбоки и болезнени плътни обриви, множествени папули и пустули. След преминаването си оставят кафеникави, червени или светли белези, а хода на болестта по-често е хроничен.

Acne conglobata

Това е най-тежката форма на заболяването. Засяга по-често мъже и може да се развие и на по-късен етап от пубертета. Характеризира се с  формиране на абсцеси, синуси, фистулизирани комедони и  дрениращи синуси. Засяга най-често кожата на лицето, гърдите и гърба, но може да обхване и кожата на ръце, корем, седалище и скалп. Кожните промени са болезнени при допир, често от тях се отделя неприятна миризма. След провеждане на терапия често на местата на преди това възпалените кожни участъци се формират хипертрофични и атрофични белези, които остават за цял живот. Заболяването може да протече изключително тежко и да се отрази чувствително на качеството на живота на пациентите. Както повечето психо емоционални проблеми и този налага навременно лечение, за да се ограничат до минимум щетите по кожата и самочувствието на пациента. 

Част 5

Терапия и грижа за кожата

Адекватната терапия на акнето изисква подробно запознаване с начина на живот, навиците и очакванията на пациента от приложеното лечение. Има пациенти, които години наред не са търсили медицинска помощ, но има и такива, които са обиколили поне 3-4 специалиста преди да получат правилното лечение. При подбор на терапията трябва да се вземат предвид възрастта на пациента, стреса в ежедневието му, начина на хранене и отдадеността за грижа към кожата. След преценка на тези и на много други фактори, свързани с тежестта на състоянието на кожата му – пациента се насочва към локална или системна терапия.

Локалната терапия се осъществява чрез нанасяне върху кожата на различни медикаменти и козметични продукти. Та свързана с ежедневен ангажимент и грижа, която е редно да бъде съгласувана с лекуващият лекар на всеки 6-8 седмици. Това се налага, поради необходимостта от избиране на най-добрата комбинация от продукти, които да осигурят комфорт на пациента.

Използват се :

  1. Локални ретиноиди (tretinoin, isotretinoin, adapalene и др.). Те са най-ефективните комедолитици, но често причиняват зачервяване, лющене и дори парене. Именно по тази причина се прилагат веднъж дневно вечер, а понякога през няколко дни.
  2. Benzoyl peroxide. Постига бързо намалява нивата на P. acnes (90%) и S. epidermidis и не позволява развитие на резистентност. Продукта се предлага под различни форми: крем, гел, лосиони, като това позволява безпроблемното му ползване за различни области от тялото. Тъй като не е тератогенен, може да се ползва при жени в родово-активна възраст.
  3. Локални антибиотици (tetracycline, clindamycin, erythromycin, nadifloxacin) Използват се в комбинация с BP или ретиноиди. Често срещано в практиката е едновременното използване на локални и системни антибиотици. Добре е да се избягват подобни комбинации, поради риск от развиване на резистентност и неуспех от терапията.
  4. Азелаинова киселина. Тя има умерено антибактериално, антиинфламаторно и комедолитично действие. Но не е достатъчно ефективна, за да е бъде първи избор на терапия.

Системна терапия. След преценка на състоянието на пациента и в случай , че той вече е прилагал безуспешно локална терапия, е възможно лекуващия дерматолог да избере системно средство за лечение. Това е свързано с прием на лекарства, които в по-голямата си част имат повече на брой и по-сериозни нежелани лекарствени ефекти. От друга страна те са по- ефикасни и постигат подобрение в състоянието за кожата в по-кратки срокове. Много често тази терапия позволява и дефинитивно излекуване на пациента и справяне с проблема завинаги.

  1. Антибиотици. Те имат бактериостатичен и противовъзпалителен ефект. Могат да се комбинират с локално приложен Benzoyl Peroxide, като по този начин се постига по-добър ефект за по-кратки курсове. В случай, че след прием на антибиотик, се наблюдава задържане на акнеичните лезии или дори тяхното влошаване е редно да се обсъди дали пациента не страда от Gram negative folliculitis ( грам-негативен фоликулит), чието лечение изисква по-различен подход.
  2. Изотретиноин (13-цис ретиноинова киселина) Използването на изотретиноин нашумя изключително сериозно през последните години. Счита се , че лечението с Роакутан е златен стандарт за лечение на тежки форми на акне. Особено подходящ е при подрастващи момичета и момчета, които все още не планират бременност и раждане. Приемът на лекарството в доза 0.2-0.5-1.0 mg/kg т.м. продължава средно 6-8 месеца, а резултата настъпва още след 4-6та седмица. В началото се изследват стандартни кръвни показатели с оглед оценка на общото здраве на пациента: ПКК, чернодробни показатели, триглицериди и холестерол, креатинин, билирубин. Следва ежемесечно проследяване на чернодробните ензими и липидния профил, поради склонността на лекарството да променя тези маркери.

Най-честите странични ефекти са дозово зависими и са признак, чече лечението е ефективно.

Наблюдава се хейлит, изсъхване на очната лигавица, понякога кървене от носа. Неприятен страничен ефект е развитие на екстремна сухотата на кожата, която може да се компенсира посредством използването на емолиенти и хидратанти. Препоръчва се ограничаването на тежки тренировки и натоварването на ахилесовото сухожилие, поради по- голямата вероятност за развитие на мускулно-сухожилни проблеми. Най- важният страничен ефект е тератогенността. По тази причина се препоръчва прием на контрацептиви или друг метод на протекция през целия период на лечение и 6 месеца след спиране на терапията.

  1. Хормонално лечение. Синдрома на поликистозните яйчници е най-разпространеното хормонално заболяване при жените. Неговата честота достига до 25% от жените с репродуктивни проблеми, като тази бройка се увеличава. Характеризира се с менструални смущения, акне, наднормено тегло, инфертилитет и проблемно окосмяване при жените в репродуктивна възраст – около 5-10% в световен мащаб. В тази ситуация е желателно да се работи в мултидисциплинарен екип с гинеколог, ендокринолог и специалист по диетика и хранене, за да се постигне оптимален резултат. Много често се налага изписване на противозачатъчна терапия, но това ни осигурява контрол върху заболяването и постигане на траен ефект.

Вашият дерматолог е Вашият партньор в лечението на акне. Той би Ви препоръчал подходящи козметични продукти за измиване и хидратация на лицето. Ще Ви насочи към метод за почистване на лицето ( апаратно или ръчно), в зависимост от нуждите на Вашата кожа. Ще обърне внимание на това как да се храните и какви други мерки е необходимо да предприемете , за да подобрите състоянието на кожата си. Използването на слънцезащитни продукти също е важно през периода на лечение на активно акне. Възникналите белези , които се формират във времето се третират след обсъждане на терапевтичен план с пациента. Целта е да има последователност и постоянност с оглед постигане на оптимален резултат за кратък период от време. Това не винаги се случва бързо, но при комбиниране на правилните домашни грижи и процедури в медицинско заведение- е напълно възможно.

Акнето може да се отрази върху психо- емоционалното състояние на всеки подрастващ. Още повече това се усеща при пациенти над 18 годишна възраст, които случващото се е необичайно и нетипично. Именно по тази причина Ви подканя и приветстваме да не отлагате консултацията си с дерматолог. Тя би Ви дала нужните знания и насоки за справяне с този проблем още в самото начало. Защото акнето отдавна не е просто “част от юношеството” и не бива да се подминава с лека ръка. Това е една от най-честите диагнози, поставяна във всяка дерматологична практика и иска своето лечение, грижа и внимание.

Ценоразпис

ПРОЦЕДУРАЦЕНА*
Първичен преглед Лекар-дерматолог, с докторска степен по медицина65 лв.
Първичен извънреден Лекар-дерматолог, с докторска степен по медицина75 лв.
Вторичен преглед Лекар-дерматолог, с докторска степен по медицина40 лв.
Вторичен извънреден Лекар-дерматолог, с докторска степен по медицина45 лв.
Първичен преглед Лекар-дерматолог50 лв.
Първичен извънреден Лекар-дерматолог60 лв.
Вторичен преглед Лекар-дерматолог30 лв.
Вторичен извънреден Лекар-дерматолог35 лв.
Първичен преглед Лекар-специализант по дерматология40 лв.
Първичен извънреден Лекар-специализант по дерматология45 лв.
Вторичен преглед Лекар-специализант по дерматология20 лв.
Вторичен извънреден Лекар-специализант по дерматология25 лв.
Лазерна терапия на акне с IPL/Nd: Yag – за една зона* 100 лв.
– за две зони* 160 лв.
– за цяло лице 200 лв.
Hydrafacial 2.0 TEEN179 лв.
Hydrafacial 2.0 TEEN, пакет от 3 процедури460 лв.
Микронидълинг за цяло лице380 лв.
Химически пилинг с трихлороцетна киселина120 лв.
Химически пилинг Easy Peel TCA120 лв.
Химически пилинг Lightening100 лв.
Химически пилинг Skin Recovery100 лв.
Химически пилинг MG – TCA 35100 лв.
Пилинг ръце ТХО Easy Peel120 лв.