Обща дерматология

Въшки

Въшките се появяват навсякъде, където има хора. Те прекарват целия си живот като ектопаразити, като разпространението им най-често в детски, работнически колективи и по полов път.

Част 1

Същност на въшките

Част 2

Причинител на заболяването

Част 3

Прояви на заболяването

Част 4

Предаване на заболяването

Част 5

Как се лекува?
Част 1

Същност на въшките

Въшките се появяват навсякъде, където има хора. Те прекарват целия си живот като ектопаразити, като разпространението им най-често в детски, работнически колективи и по полов път. Различаваме три вид въшки:

  • Pediculus humanus corporis (главова въшка)
  • Pediculus humanus capitis (дрешни въшки)
  • Phthirus pubis

Тяхното съществуване независимо от хората по принцип не е възможно. След широкото използване на DDT (дихлоро-дифенил-трихлороетан) след края на Втората световна война, в САЩ има сравнително малко съобщения за педикулоза. Последвалите ограничения за използването му след 1973 г., обаче, са довели до увеличаване на броя на случаите, по-специално на педикулозис капитис и половата въшливост.

Част 2

Причинител на заболяването

Въшките са малки, шестокраки, безкрили насекоми с полупрозрачни тела, които стават червени при поглъщане на кръв. Закачат гнидите за ствола на косъма с неразтворим секрет. Въшката се храни с кръв от човека, по тялото на когото живее. Тя забива хоботчето си в кожата и смуче кръв. Предава се по контактен път. Могат да пренасят различни инфекциозни заболявания, например Borrelia recurrentis – вид треска.

Част 3

Прояви на заболяването

Клиничната картина е различна в зависимост от това дали се касае за главова или полова въшка.

В първия случай пациентите съобщават за упорит сърбеж в областта на скалпа; Могат да развият обриви в областта на шията, зад ушите. В случая се наблюдава алергичен отговор към слюнката на въшката – като симптомите започват по-късно от инфестацията – еритемни и сърбящи папули, на места сливащи се в плаки, като може да настъпи вторична инфекция и лимфаденопатия. В диференциално диагностичен план се мисли още за импетиго, фоликулит и др.

Най-често заразените с полови въшки хора забелязват самите паразити по космите в гениталната си област. На местата, на които въшката е забила хоботчето си, се появяват червеникави възелчета, което е съпроводено със силен сърбеж. Характерна е появата на синкави петна по кожата на корема и бедрата, т.е. местата, на които е ухапването. Разчесването създава условия за развитие на допълнителна инфекция в засегнатата кожна зона.

Част 4

Предаване на заболяването

Главовите въшки се предават по контактен път, най-често сред колективи в детски градини и училища.

Половата въшливостта е заболяване, разпространено сред хората в сексуално активна възраст. Паразитите се предават по полов път и при спане в общо легло. Рядко са възможни и други начини за предаване на въшливостта.

Част 5

Как се лекува?

Лечението се осъществява посредством приложението на специфични лосиони. Добре е в случай на съмнение дали се касае за въшки, лечението да започне след консултация с лекар. Важно е спазването на всички препоръки, написани в упътването на лекарственото средство или дадени от лекаря както по отношение на намазването, така и за изпиране и обеззаразяване на дрехите и жилището.

Ценоразпис

ПРОЦЕДУРАЦЕНА*
Първичен преглед Лекар-дерматолог, с докторска степен по медицина65 лв.
Първичен извънреден Лекар-дерматолог, с докторска степен по медицина75 лв.
Вторичен преглед Лекар-дерматолог, с докторска степен по медицина40 лв.
Вторичен извънреден Лекар-дерматолог, с докторска степен по медицина45 лв.
Първичен преглед Лекар-дерматолог50 лв.
Първичен извънреден Лекар-дерматолог60 лв.
Вторичен преглед Лекар-дерматолог30 лв.
Вторичен извънреден Лекар-дерматолог35 лв.
Първичен преглед Лекар-специализант по дерматология40 лв.
Първичен извънреден Лекар-специализант по дерматология45 лв.
Вторичен преглед Лекар-специализант по дерматология20 лв.
Вторичен извънреден Лекар-специализант по дерматология25 лв.