Обща дерматология

Краста

Крастата е заразно паразитно заболяване на кожата, съпроводено с поява на обриви по тялото и интензивен сърбеж. В медицинската литература крастата е известна като „скабиес”. Предава се от човек на човек при близък телесен контакт.

Част 1

Причини за поява

Част 2

Начин на предаване

Част 3

Прояви на заболяването

Част 4

Лечение
Част 1

Причини за поява

Заболяването се причинява от вид кърлеж, наречен sarcoptes scabiei. Мъжките и женските кърлежи се различават както по структурата си, така и по възможността си да предизвикват заболяване при човека. Истинският паразит при човека е женският кърлеж. След оплождането той си пробива малки тунелчета в най-горния слой на кожата, в който снася яйцата си. От тях впоследствие се развиват младите паразити.

Резултатът от криотерапията настъпва, заради замразяването на клетките и настъпващата в резултат на това тъканна увреда. Ефектът е намаляване активността на колагенообразуването и клетъчния растеж – в резултат на това намалява размера на образуванията на повърхността на кожата.

Част 2

Начин на предаване

Крастата е типично паразитно заболяване. Тя се предава при директен контакт от човек на човек – допир на кожа с кожа, ползване на общи дрехи, спално бельо или при полов контакт. Тя задължително се предава при директен контакт с инфектиран човек. Много рядко е възможно човек да се инфектира с краста и от заразено животно, например куче, но тогава оплакванията са много по-слабо изразени и нетипични, което забавя поставянето на правилна диагноза и адекватно лечение.

Част 3

Прояви на заболяването

Най-често кожните промени при краста имат определена локализация, което улеснява разпознаването й. Обривите са разположени между пръстите на ръцете, по вътрешната повърхност на китките, около лактите, около гръдните зърна и пъпа, по половите органи и по бедрата. При децата често проявите се откриват по дланите и ходилата.

В засегнатите кожни участъци се установяват белезникави линийки с дължина от няколко милиметра до 1-2 см.

Обичайно кожните промени са съпроводени със силен сърбеж, който се засилва особено много вечер. В резултат на разчесването се появяват обриви и одрасквания. Възможно е върху засегнатите кожни участъци да се развие и допълнителна бактериална инфекция.

Част 4

Лечение

Лечението на крастата рядко създава усложнения, но е важно диагнозата предварително да бъде потвърдена от дерматолог. Спазвайте всички препоръки, които Ви даде лекарят. Лечението се провежда с лекарства за намазване на цялата кожна повърхност без лицето. Важно е да спазвате препоръките на лекуващия лекар, но като правило лечението се провежда в три последователни дни. Намазването  се прави два пъти в денонощието – сутрин и вечер. Маже се цялата кожа от шията до петите, включително кожата на гениталиите и между пръстите на ръцете и краката. Не е добре да къпете тялото между отделните намазвания до завършване на лечението.

След приключване на лечението тялото се измива, а спалното бельо и дрехите, които са били в контакт с кожата – се изпират при висока температура и се изглаждат. Останалата част от дрехите, т.е. връхните, се оставят на проветриво място за срок от 1 седмица. Важно е лечението да се провежда едновременно при всички членове на семейството или колектива, за да не настъпи впоследствие повторно инфектиране.

Ценоразпис

ПРОЦЕДУРАЦЕНА*
Първичен преглед Лекар-дерматолог, с докторска степен по медицина65 лв.
Първичен извънреден Лекар-дерматолог, с докторска степен по медицина75 лв.
Вторичен преглед Лекар-дерматолог, с докторска степен по медицина40 лв.
Вторичен извънреден Лекар-дерматолог, с докторска степен по медицина45 лв.
Първичен преглед Лекар-дерматолог50 лв.
Първичен извънреден Лекар-дерматолог60 лв.
Вторичен преглед Лекар-дерматолог30 лв.
Вторичен извънреден Лекар-дерматолог35 лв.
Първичен преглед Лекар-специализант по дерматология40 лв.
Първичен извънреден Лекар-специализант по дерматология45 лв.
Вторичен преглед Лекар-специализант по дерматология20 лв.
Вторичен извънреден Лекар-специализант по дерматология25 лв.