Обща дерматология

Основни знания за кожата

Кожата следва естествения процес на стареене на организма като цяло. Стареенето на кожата е естествен процес, който е свързан с промяна на всяка отделна структура от човешкия организъм и на кожата в частност. В годините в нея настъпват необратими промени, които водят до видима промяна - поява на бръчки, разширени капиляри, тъмни петна, отпускане на кожата и загуба на свежия й вид.

Промени в кожата през различните периоди в живота на човек

Кожата следва естествения процес на стареене на организма като цяло. Стареенето на кожата е естествен процес, който е свързан с промяна на всяка отделна структура от човешкия организъм и на кожата в частност. В годините в нея настъпват необратими промени, които водят до видима промяна – поява на бръчки, разширени капиляри, тъмни петна, отпускане на кожата и загуба на свежия й вид.

Наблюдението над процесите на стареене на кожата установяват, че съществува два вида стареене:

1. Вътрешно стареене – това е естествения процес на остаряване на кожата, който настъпва най-вече под влияние на генетично заложената скорост на стареене. Обичайно тази склонност се предава по наследство.

2. Външно стареене – то е свързано с въздействието на външните за организма фактори – слънчеви лъчи, тютюнопушене, замърсяване на околната среда, хранене, прием на течности и др. Този процес зависи изцяло от начина на живот на човек.

Промените на кожата, свързани с нейното стареене обхващат всички тъкани и клетки – съединителна тъкан, пигментни клетки, епителни клетки и междуклетъчна субстанция.

С възрастта външният слой на кожата изтънява, въпреки че броят клетки и разпределението им в кожните слоеве остава същия. Броят на клетките, съдържащи пигмент, намалява, но оставащите меланоцити увеличават размера си. По тази причина остаряващата кожа изглежда по-тънка, бледа и прозрачна. По областите, изложени на слънце, се появяват тъмни петна.

Промените в съединителната тъкан водят до намаляване на еластичността и стегнатостта на кожата – този процес е известен в медицинската литература като соларна еластоза. Най-често подобни промени се наблюдават върху кожата по откритите части на тялото – лице, деколте, ръце. Еластозата е причина за отпуснатата кожа, загубата на нормалния тургор, множеството дълбоки и повърхностни бръчки при хора, работещи на открито – фермери, моряци – или такива, които са се излагали на слънце дълго време или често ползват солариум.

С времето кръвоносните съдове на кожата стават по-късливи, което води до поява на видими разширени капиляри, подкожно посиняване и малки кръвоизливи – пурпура, хематоми, поява на малки ангиомни образувания, известни и като сенилни хемангиоми.

С времето мастните жлези започват да произвеждат по-малко секрет, което обуславя и значителното изсъхване на кожата в годините. Този процес не е равномерен по цялата кожна повърхност, а често се различава в зоната на лицето и тялото. При мъжете това става осезаемо в напреднала възраст, а при жените – след менопаузата. Това прави трудно поддържането на водно-липидния баланс на кожата, в резултат на което се получават сухота и сърбеж.

Типичният вид на лицето и врата се променя с годините. Загубва се тонусът на лицевата мускулатура причинява отпускане на контура на лицето. Кожата около челюстите се отпуска, което води до оформяне на квадратно лице, за разлика от сърцевидното, което се наблюдава в млада възраст. Често с възрастта се оформя и т.нар. двойна брадичка. Едновременно с вече описаните процеси се изострят чертите на лицето, кожата около клепачите се отпуска и сбръчква по типа „пачи крак”. Загубата на мастна тъкан около очите води до отпускане на горния и особено на долния клепач, поява на „торбички” и ограничава движението на очите. Тъмните петна по лицето се увеличават по брой и размер и цветът им става по-интензивен. Те се дължат главно на хроничното излагане на слънце. Кожата изтънява, става по-суха и се появяват бръчки. Процесът на образуване на бръчки е физиологичен и не може да бъде избегнат без медицинска намеса, но излагането на слънце и тютюнопушенето го ускорява.

Ценоразпис

ПРОЦЕДУРАЦЕНА*
Първичен преглед
Лекар-дерматолог, с докторска степен по медицина
65 лв.
Първичен извънреден
Лекар-дерматолог, с докторска степен по медицина
75 лв.
Вторичен преглед
Лекар-дерматолог, с докторска степен по медицина
40 лв.
Вторичен извънреден
Лекар-дерматолог, с докторска степен по медицина
45 лв.
Първичен преглед
Лекар-дерматолог
50 лв.
Първичен извънреден
Лекар-дерматолог
60 лв.
Вторичен преглед
Лекар-дерматолог
30 лв.
Вторичен извънреден
Лекар-дерматолог
35 лв.
Първичен преглед
Лекар-специализант по дерматология
40 лв.
Първичен извънреден
Лекар-специализант по дерматология
45 лв.
Вторичен преглед
Лекар-специализант по дерматология
20 лв.
Вторичен извънреден
Лекар-специализант по дерматология
25 лв.