Обща дерматология

Розов лишей

Питириазис розеа, известен още като “розов лишей”, е често срещано остро настъпващо вирусно заболяване на кожата, което обичайно се самоограничава спонтанно за период от 4 до 12 седмици.

Част 1

Причини за появата

Част 2

Прояви на заболяването

Част 3

Терапия и грижа за кожата
Част 1

Причини за появата

Счита се, че се дължи на реактивация на HHV-7 (човешки херпесен вирус тип 7) и в някои случаи на HHV-6. Наблюдава се по-често при подрастващи и младежи над 10-годишна възраст, както и при зрели хора до 40 години и много рядко преди 2-годишна възраст. Обичайно заболяването се развива само веднъж в живота на човек, като повторни епизоди са изключително редки и предимно при хора с нарушен имунитет. Еднократното боледуване се дължи на  развитието на напрегнат имунитет след първата среща на организма с причинителя на заболяването.  

Част 2

Прояви на заболяването

Ходът на заболяването е остър с начална поява на единично зачервено и залющващо се петно, най-често по тялото (известно като „майчина” плака). Тази проява не е съпроводена с оплаквания. Няколко дни до 2-3 седмици след първите симптоми по кожата се появяват множество петна, подобни по характеристики на първичното, но значително по-малки по размери. Те са разпръснати най-често по тялото, но могат да бъдат наблюдавани и по крайниците. В този етап на заболяването кожните промени са съпроводени със силен сърбеж, който може да доведе до нарушаване на нощния сън. Оставени без лечение, проявите постепенно намаляват интензивността си и изчезват за 8-10 седмици, но периодично е възможна поява на нови петна. 

Част 3

Терапия и грижа за кожата

При умерено разпространение на заболяването лечението е симптоматично и насочено предимно към овладяване на оплакванията – прилагат се противосърбежни средства, кортикостероидни кремове и емолиенти. Препоръчва се ограничаване ползването на груби гъби в банята, поради склонност към разпространение на петната по тялото.

В случай на по-тежко протичане на заболяването се прилагат системни противовирусни средства във високи дози за 7 дни. Препоръчително е прилагане на подобна терапия при бременни жени с розов лишей в ранните срокове на бременността. Това намалява риска от аборт, а той е оценен като по-висок при тежко протичане на болестта в ранните срокове на бременността.

Ценоразпис

ПРОЦЕДУРАЦЕНА*
Първичен преглед Лекар-дерматолог, с докторска степен по медицина65 лв.
Първичен извънреден Лекар-дерматолог, с докторска степен по медицина75 лв.
Вторичен преглед Лекар-дерматолог, с докторска степен по медицина40 лв.
Вторичен извънреден Лекар-дерматолог, с докторска степен по медицина45 лв.
Първичен преглед Лекар-дерматолог50 лв.
Първичен извънреден Лекар-дерматолог60 лв.
Вторичен преглед Лекар-дерматолог30 лв.
Вторичен извънреден Лекар-дерматолог35 лв.
Първичен преглед Лекар-специализант по дерматология40 лв.
Първичен извънреден Лекар-специализант по дерматология45 лв.
Вторичен преглед Лекар-специализант по дерматология20 лв.
Вторичен извънреден Лекар-специализант по дерматология25 лв.