Детска дерматология

Акне

Въведение

Несъмнено, акнето е заболяване, което нарушава значително качеството на живот и това налага включването на медицинска помощ още в ранните етапи от заболяването.

Атопичен дерматит

Въведение

Атопичният дерматит е хронично-протичащо, генетично обусловено възпалително заболяване на кожата с непрекъснато нарастваща честота.

Бактериални инфекции на кожата

Въведение

Бактериалните инфекции са едни от често наблюдаваните заболявания на кожата. Те могат да засегнат както деца, така и възрастни. Специфично за детската възраст е, че могат да се развият много бързо и да протекат изключително тежко.

Хемангиоми на кожата

Въведение

Детските хемангиоми (ДХ) са доброкачествени съдови тумори, които се наблюдават при новородени деца, непосредствено след раждането или до 1 месец след него.

Пигментации

Въведение

Родилните петна при новородени и малки деца могат да бъдат изключително разнообразни с правилна или причудлива форма и различна големина.

Себореен дерматит

Въведение

Себорейният дерматит е едно от най-често срещаните заболявания на кожата, което засяга хора от всички възрастови групи. Болестта има хроничен ход и чести рецидиви.

Бенки и други доброкачествени обазувания на кожата

Въведение

Меланоцитните невуси, известни под името „бенки” са доброкачествени образувания на кожата, съставени от пигментни клетки.