Обща дерматология

Основни знания за кожата

Въведение

Кожата следва естествения процес на стареене на организма като цяло. Стареенето на кожата е естествен процес, свързан с промяна на всяка отделна структура от човешкия организъм.

Акне

Въведение

Несъмнено, акнето е заболяване, което нарушава значително качеството на живот и това налага включването на медицинска помощ още в ранните етапи от заболяването.

Атопичен дерматит

Въведение

Атопичният дерматит е хронично-протичащо, генетично обусловено възпалително заболяване на кожата с непрекъснато нарастваща честота.

Псориазис

Въведение

Псориазисът е често срещано заболяване на кожата с хронично-рецидивиращ ход. То се характеризира с поява на типични обриви по определени кожни участъци и засяга 1,5%–3% от населението.

Въшки

Въведение

Въшките се появяват навсякъде, където има хора. Те прекарват целия си живот като ектопаразити, като разпространението им най-често в детски, работнически колективи и по полов път.

Витилиго

Въведение

Витилигото е хронично възпалително заболяване на кожата, което се наблюдава при под 1% от човешката популация. Проявява се в поява на изолирани или преливащи помежду си обезцветени петна, оформящи разнообразни светли фигури по кожната повърхност.

Краста

Въведение

Крастата е заразно паразитно заболяване на кожата, съпроводено с поява на обриви по тялото и интензивен сърбеж. В медицинската литература крастата е известна като „скабиес”. Предава се от човек на човек при близък телесен контакт.

Заразни молуски

Въведение

Заразните молуски са вирусно заболяване, която се характеризира с поява по повърхността на кожата на безсимптомни белезникави малки брадавички. Заболяването се среща с два възрастови пика – при деца и сексуално активни възрастни хора.

Розов лишей

Въведение

Питириазис розеа, известен още като “розов лишей”, е често срещано остро настъпващо вирусно заболяване на кожата, което обичайно се самоограничава спонтанно за период от 4 до 12 седмици.